Značilnosti kave Robusta

Značilnosti kave Robusta

KAVA ROBUSTA

Kava robusta se najpogosteje uporablja kot sestavni del mešanic kave, vendar ima tudi sama svoje značilnosti in lastnosti, ki jih je vredno poznati.

Robusta je manj razširjena sorta kave, ki raste v vročih in vlažnih podnebjih, kot so Kongo, Indija in Vietnam. Njena značilna lastnost je visoka vsebnost kofeina, kar ji daje močnejši okus in aromo. To je tudi razlog, zakaj se pogosto uporablja v mešanicah espressa, saj prispeva k intenzivnemu okusu in aromi.

Robusta kava ima tudi druge koristne snovi, kot so tanini in kofeinske kisline, ki dajejo kavi specifično noto. Njena aroma je značilna za zemeljsko-orehovo, z začimbami in začinjenimi toni. Okus je značilno intenziven, kremast in ima nekoliko grenkobe, ki ni vidna pri arabiki.

Robusta kava je tudi bolj odporna na bolezni, kot je na primer "črna noga", in se ne izsušuje tako hitro kot arabika, kar pomeni, da je manj občutljiva na okoljske spremembe in lahko raste v manj optimalnih pogojih. 

Vsekakor pa lahko robusta kava ponudi zanimive in raznolike okuse, če jo dobro pražimo in mešamo z drugimi sestavinami. Zato, če želite doživeti nekaj novega, poskusite robusto kavo kot samostojno kavo ali pa jo dodajte k svojemu najljubšemu espresso.

Robusta kava se prideluje v tropskih območjih in ima nekaj značilnosti, ki jo ločujejo od arabike. Prvič, raste na višjih nadmorskih višinah in ima manjše zahteve glede klimatskih razmer, zato jo je mogoče gojiti v večjih količinah. Drugič, robusta kava ima več kofeina kot arabika, kar daje močnejši, bolj intenziven okus. Tretjič, robusta kava ima manjšo aroma in subtilnost kot arabika, vendar pa ima visoko stopnjo okusa in svežino.

Robusta kava se uporablja pogosto v mešanicah instant kave, vendar se tudi sama uporablja za pripravo espresso kave. V espresso kavi robusta kava daje dodaten ščepec moči in intenzitete, zaradi česar je espresso kava bolj kremasta in polna.

Robusta kava ima tudi nekaj zdravstvenih koristi, saj vsebuje več kofeina kot arabika, kar lahko pomaga pri izboljšanju budnosti in koncentracije. Poleg tega robusta kava vsebuje tudi manjše količine klorogenicne kisline, ki lahko pomaga zniževati raven holesterola in krvnega sladkorja v krvi.

V končni fazi je robusta kava odlična možnost za tiste, ki želijo uživati v močnem, intenzivnem okusu kave, hkrati pa si želijo pridobiti kakšno zdravstveno korist. S pravilno pripravo in mešanjem z arabiko, lahko robusta kava ponudi popolno kavno izkušnjo, polno okusa in aroma.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.